04-09-10

Mist

Als ik ’s morgens de gordijnen open trek en ik merk dat er mist buiten hangt, kondigt dit niet altijd een seizoenswissel aan. Nee, meestal wil dit gewoon zeggen dat het tijd is om mijn ramen te kuisen.

Zo ook vandaag. Het was een lekker weertje, ik voelde een opstoot van energie en had mijn huis vanmorgen al onder handen genomen. Tijd voor de ramen dus. Nu moet je weten dat ik vroeger bij mijn ouders thuis altijd de ramen kuiste met spons en zeemlap. Ik was niet beter gewoon. Trapladdertje mee naar buiten, klimmen en kuisen.

ramenreiniger.jpgSinds ik getrouwd ben, heb ik me een spons/aftrekkertje-in-één aangeschaft. Zo’n ding met een handvat waar je een steel in kan steken, en aan één kant een soort spons hebt om mee te wassen, en als je een knopje indrukt kan je het draaien en verschijnt het aftrekkertje aan de goede kant. Als je enkel spons en zeem gewoon bent, lijkt dit wel high-tech.

Ik heb dat ding sinds we in ons huis wonen, dus sinds 1998. Om de zoveel maanden trok ik met trapladder, emmer met zeepsop, doekje en spons-aftrekkertje naar buiten. Niet dat kuisen in het algemeen, of ramen kuisen in het bijzonder, tot mijn geliefde bezigheden hoort, maar zoals reeds gezegd, spreekt de mist soms boekdelen en zet die aan tot actie.

Met mijn 1m65cm ben ik net niet groot genoeg om aan de bovenkant van de ramen te geraken. Bij de grote schuifraam los ik dat op, door op de arduin te gaan staan, maar dat kan bij de andere ramen niet. Dus sleurde ik dat trapladdertje altijd mee. De emmer zette ik vanboven op het plateautje. Eigenlijk was de emmer net iets te breed. Hij stond er maar voor drie vierde op. En eigenlijk was dat plateautje net iets te hoog. Als ik mijn doekje wilde uitwringen, dan wrong dat wat tegen.

In plaats van de emmer elke keer van dat trapladdertje te pakken, de ladder naar de volgende raam te brengen en de emmer er terug op te zetten, had ik daar iets op gevonden. Iets tijdsbesparend: gewoon de emmer laten staan tijdens het heffen en verplaatsen. Dat vereiste enige evenwichtsoefenening, maar meestal ging dat zonder problemen. Meestal.

Net toen ik de ramen aan de voorkant van het huis aan het doen was, dus in het zicht van de buren, besloot de emmer met water tijdens het verplaatsen te wankelen en te vallen. Recht in mijn décolleté. Omdat ik niet elke dag vuil water met natte spinnenwebben in mijn décolleté gegoten krijg, sloeg ik een gil(letje). Toch was het luid genoeg voor de buurman die natuurlijk net op dat moment ook in zijn voortuin bezig was. Hij hoorde me, hij keek, en hij zag me druipen. En hij lachte.

Soit, ik wijk af. Waar ik eigenlijk naartoe wilde is het volgende: soms is een mens zo lomp, zo ontzettend lomp dat het beschamend is. Weet je welk lumineus idee me namelijk ergens in de loop van dit jaar binnenviel? Waarom draai ik geen stok in dat handvatje? Dan heb ik dat verdomde trapladdertje helemaal niet nodig! En ik kan toch overal bij! De oplossing is zo vreselijk simpel, dat mijn kaken spontaan rood worden bij het besef dat ik 11 jaar met dat trapladdertje gezeuld heb, terwijl ik gewoon een stok nodig had.

Waarom ik er dan een blogje aan wijd? Omdat ik mijn trouwe lezertjes ook iets gun. Laat ze nog maar eens lachen met de stomme fratsen van ondergetekende. Ik kan er zelf ook mee lachen. Hoe loemp kan ne mens toch zijn?

In elk geval, als ik nu naar buiten kijk zie ik blauwe lucht, groene bomen en helder groen gras. De mist is opgetrokken. Lachen

19:33 Gepost door Sandy in Zever | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Gelukkig was je net met verfwerk bezig. Dat werkt iets anders dan water;-) Op zijn minst het schoonmaken.

Gepost door: Tiny | 04-09-10

zaaalig gewoon , hahahaha. Ik zien het weeral gebeuren .En ja , leve het simpele leven he , want wat nen stok niet kan doen he ....

Gepost door: broertje | 05-09-10

zaaalig gewoon , hahahaha. Ik zien het weeral gebeuren .En ja , leve het simpele leven he , want wat nen stok niet kan doen he ....

Gepost door: broertje | 05-09-10

Zo heb ik het gisteren klaargespeeld om tijdens het kuisen van de ijskast een schabbeke waar alle potjes met sausen staan een statie hoger te zetten zonder de potjes eraf te zetten :-) Ik had geen goesting om al die potjes eruit te halen, schab eruit te pakken en te verplaatsen, alle potjes er weer op zetten... En het is me gelukt zonder dat er een potje afviel :-)

Gepost door: Vanessa | 05-09-10

héhé ... nu kan ik eindelijk ook eens zo een verhaaltje lezen; 'k werd 't beu om ze zelf te moeten schrijven :-))
(als ge ze nu in 't vervolg ook nog van fotomateriaal zou kunnen voorzien ...)

Gepost door: geert | 06-09-10

Ik vind dit een mooi verhaaltje. mooi verteld ook ! Dus niet nalaten hé ?

Gepost door: kaat | 07-09-10

Kuisen wordt overschat. Uit ervaring weet ik dat vanaf 3 cm dikte, het stof niet meer noemenswaardig in dikte toeneemt (het krijgt alleen een zwaarder soortgelijk gewicht, of massa, of iets van die strekking).
Mist in ramen is een verzekeringskwestie, meen ik te weten, en zeker geen aanleiding tot een Wet T-shirt verkiezing.

amicale loopgroet,
Mark

Gepost door: Mark | 07-09-10

De commentaren zijn gesloten.