13-06-10

Kapellekensloop Minderhout: IK VIND DIT NIET PLEZANT!!!!

Nee, ik heb gisteren gedurende 26 minuten en 13 seconden geen lol gehad.  Niet een beetje, niks, noppes, nul, nada, niente!

Ik verklaar me nader: We gingen met een hele hoop van onze club meedoen aan de Kapellekensloop in Minderhout. Ik wist totaal niet welke afstand ik zou lopen. 5km? 10km? 15km? 21km?

Ik had eigenlijk het meeste goesting in de halve marathon, zoals Klisoor me voorgesteld had, maar ik besefte al vrij vlug dat ik een goede kans zou maken om helemaal als laatste over de streep te komen. En nu weet ik best wel dat ik nooit onder de noemer ‘snelle lopers’ geklasseerd zal worden, maar om helemaal laatst aan te komen….mmm, daarvoor is mijn trots dan net iets te groot J Dan loop ik liever een halve marathon op een groot evenement waar ik ergens in de massa verdwijn.

Wat zou het dan worden? Als ik terugkeek op de trainingskilometers van de laatste weken, zou ik beter thuisblijven. De laatste 4 weken heb ik 6 keer gelopen, waaronder Brussel. Niet om over naar huis te schrijven, hé? Wreed triestig eigenlijk. Een snelheidstraining of interval heb ik al maanden niet gedaan. Ok, de bruggentrainingen die ik deed voor Brussel kunnen misschien wel doorgaan voor een soort interval, maar kom.

Toen ik mijn inschrijvingsstrookje moest invullen besloot ik maar voor de korte pijn te gaan: de 5 km. Ik had gezien dat er buiten een gezellig groot terras lonkte, en het zonnetje was van de partij dus met het vooruitzicht om daar wat van te genieten, zou de korte afstand het snelst achter de rug zijn.

Er was nog weinig tijd om in te lopen. Eén keer de straat over en ’t weer en dat was ‘t. Plots zag ik aan de zijkant van de weg bekende gezichten. De kleine fijne Anita en de groooote Bart. Hey, die kende ik! Natuurlijk gestopt om een praatje te maken. Anita vertelde dat ze de 15km ging lopen, en ik wist dat ze die ging winnen. En dat deed ze ook. Proficiat Anita!


Bart maakte me blij door me het compliment te geven dat ik er minder zwaar uit zag dan hij gedacht had (altijd leuk om dat te horen) maar een beetje later schoot er van mijn blijheid nog weinig over toen één van onze eigenste clubleden nota bene, mijn loopstijl ging analyseren.
Hij ging met zijn lichaam van links naar rechts om na te doen hoe ik liep. Ik ging er spontaan van kwaken. De eendenloopstijl, dus J

running_duck

Voor de start nog vlug een foto genomen van onze hele kliek:

P6120005

En toen was het moment daar om te vertrekken. Vanaf de eerste meter was het volle gas geven. Ik was nog maar 100 meter ver toen ik wist dat ik dat tempo niet zou volhouden. Marjo en Tracy liepen vlak bij mij en ik wilde proberen om hen bij te houden. De volle 5 km heb ik lopen vloeken in mezelf. Eigenlijk was er maar één zin die in me opkwam: ‘IK VIND DIT NIET PLEZANT!” Echt, ik heb er niet van kunnen genieten. Niks ook niet. Ik ben vanaf het begin ‘in het rood’ gegaan, en heb de volledige 5 km in het rood gelopen. De laatste honderden meters zag ik Tracy weglopen van Marjo, maar ook Marjo kon ik niet bijhouden. We zaten niet ver van elkaar maar er vielen toch gaten.

Ik ben zeker wel tevreden met mijn tijd , hoewel het geen PR is. Maar ik vind er niks aan om 5 km aan een stuk dood te gaan. Mijn gemiddelde snelheid is 11,6 km/u. Niet slecht, vind ik zelf, maar ik loop liever een halve marathon tegen mijn grens dan 5 km over mijn grens. Een plaatje ter illustratie:

 samenvatting

Na de wedstrijd hebben we echter wel een leuke tijd gehad. We zijn vlug vlug gaan douchen om onze andere maatjes te kunnen zien binnenkomen. Toppunt van al was Dirk, die de halve marathon had gelopen en op 1u 22 minuten of zoiets binnenkwam. Zijn commentaar vlak na de aankomst: “ik heb zeker 10 km helemaal alleen gelopen. Dat is geen echte wedstrijd, hé, zo kan je niet diep gaan. Brr, ik krijg kou, ik ga maar vlug douchen”. Wij waren verdorie na de douche nog niet uitgezweet van ocharmkes 5 km te lopen, en Dirk loopt dan met de glimlach efkes een halve marathon tegen zo’n snelheid. Dat noemt men “talent”, zeker?

Onze papa liep ook de halve marathon en de hele meute had zich ondertussen aan de eindstreep verzameld om hem naar binnen te schreeuwen. Op 1uur 52 minuten kwam hij aan onder luid gejoel van ons. Zou ik op mijn zestigste er al in geslaagd zijn om de halve marathon binnen de 2 uur te lopen, vraag ik me dan af? Als ik zijn loopgenen toch maar eens geërfd had J

Eens we op het terras zaten met z’n allen, kon het echte genieten beginnen met een Kriekje en een pakje friet. Ik kreeg de vraag of ik onderweg de kappelekens had gezien. Of de molen? Ik heb onderweg niks gezien! Helemaal niks! Behalve de zijkant en achterkant van Marjo en Tracy. En Tinne, die kwam ik onderweg tegen toen ze met haar hondje aan het wandelen was en gelukkig had ik nog genoeg tegenwoordigheid van geest om haar te herkennen. Van het parcours herinner ik me ook niks, behalve een smal paadje naast een betonnen wal. Dat irriteerde me behoorlijk omdat ik vond dat die wal zoveel warmte afgaf.  Moet je niet vragen hoe ik met oogkleppen op gelopen heb. Enkel bezig met overleven.

Langs de ene kant maak ik me de bedenking dat niemand me zegt dat ik over mijn grens moet gaan. Dat ik die 5 km evengoed tegen mijn grens had kunnen lopen. Maar daarvoor dient de korte afstand eigenlijk toch, hé. Om eens flink kapot te gaan. En feit is dat ik het heb gedaan, dus ik kan het eigenlijk wel.

Anderzijds gaat het er toch maar om dat je plezier beleeft aan de sport. Niet? Daarvoor doen we het toch. Eigenlijk is dit nogmaals een bevestiging voor mezelf dat ik beter voor de lange afstand kies. Mark zei me anders gisteren nog dat hij niet snapte waarom ik altijd maar lange afstand wil doen. “Kies eens voor de 5 km en ga eens voluit! Dat zal je lichaam leren om met verzuring om te gaan.” Verzuring, verzuring….ik zal op training wel in de verzuring gaan J

Volgende week doe ik misschien mee in Brecht, dat is nog niet zeker. Daarna volgt zonder twijfel de aflossingsmarathon in Rijkevorsel, maar ik helaas weer een kortere afstand zal moeten lopen tegen volle snelheid. Het ziet er namelijk naar uit dat we binnen onze club verschillende ploegen gaan kunnen maken die het tegen elkaar gaan opnemen. Spannend!

En daarna gaat elke training in functie van het grote najaarsdoel gedaan worden: de halve marathon van Eindhoven. En hoe ga ik dat aanpakken? Met een schema van coach Mario, natuurlijk!

11:30 Gepost door Sandy in Wedstrijd | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

Knap Wel Sandy je mag zeker zeeeer tevreden zijn over je wedstrijd te Minderhout knap gelopen en een mooie tijd.
En wat ik zei over die foto en als ik je in het echt zie ja daar sta ik nog altijd achter,je bent een enorm lief en aangenaam persoon om een praatje mee te maken blij dat je ons herkende mij was het zeker niet gelukt,sorry .

Gepost door: Groooote Bart | 13-06-10

Awel, ik vind een 5km wedstrijd ook niet zo leuk, vind daar mijnen draai niet in, start meestal te traag of wordt achteruit geduwd door de mannen, brr, maar ergens wil je toch ook wel ééns testen wat je kan. Je hebt dat goed gedaan, wel een flauwe grap van jouw clubgenoot hoor, ik zou dat persoonlijk niet zo grappig vinden :/.

Gepost door: Wendy | 13-06-10

Stiekem ben je er toch wel trots op dat je die 5 km liep.

Gepost door: tiny | 13-06-10

ik ben ook wel meer te vinden voor die langere afstand hoor! maar toch ga ik nu de komende weken die kortere (5 en 10) nog eens aanvallen; ook omdat het mij te warm is om dan lange afstanden te doen :-)

Gepost door: Jess | 13-06-10

halve marathon Goed gedaan Sandy, als je toch eens een kortere wedstrijd wil lopen doe die als training en hecht er niet veel belang aan ... maar wel plezier. Succes met je verdere voorbereidingen naar Eindhoven toe.

Gepost door: natalie | 13-06-10

super !!! Je mag zeker tevreden zijn over je wedstrijd,je moet het toch maar doen hé.Leuk om eens een babbelke te slaan met jou.

Gepost door: anita | 13-06-10

Ik heb je mailtje ontvangen en zal zo spoedig mogelijk aan je schema beginnen .
Ik vind dat je echt zeer goed gelopen hebt op die 5 km . Die tempo's die je liep ...amai !!
Maar het slechte gevoel dat je eraan overgehouden hebt is te wijten aan het veel te snel starten . je bent inderdaad de volledige 5 km in het rood gegaan , en dat geeft een slecht gevoel . Maar moest je nu ietske trager gestart zijn dan had je mogelijk die laatste 1 - 2 km aan het tempo kunnen lopen waaraan je gestart bent en aankomen met dezelfde tijd !!!!!!!
Maar achteraf is alles oo zo gemakkelijk he !! :-)

Gepost door: coach mario | 14-06-10

altijd tevreden zijn! zelfs al loop je naar je gevoel slecht! Het is altijd een prestatie om een wedstrijd uit te lopen ... anderen kunnen of durven zelfs niet lopen! En je loopstijl???? Wel, ik ben één van de lelijkste lopers van het circuit (eendenpasje, handen veel te hoog) ... maar ik trek me daar niets nada van aan!! Ik loop tenminste en daarom ook chapeau voor jou!

Gepost door: Koen | 14-06-10

Sandy,
met veel plzier je verslag over de Kapellekensloop gelezen! Ik ben op je blog terechtgekomen via de blog van 'klisoor', een goeie bekende van ons uit onze streek. Zou het kunnen dat ik je ken uit de Runnersworld? Ik stond naast je aan de start in Wechelderzande, en ik dacht: "die ken ik ergens van, maar van waar?" Achteraf viel mijne frank!
Ben je lid van ACDAL? Ik heb je ook op de Parel der Kempen gezien, denk ik. De wereld is klein, hé. Ik ga proberen je blog te volgen: leuk geschreven!

Gepost door: Hild Hillen | 16-06-10

De ene dag is de andere niet Sandy, dat heeft iedereen zo wel es. Zo was Kortrijk enkele weken geleden voor mij ook zo'n wedstrijd waar ik niet van heb genoten, ook zo'n hoge hartslagen van bij 't begin. Brrr. Niet leuk idd. Maar je doet het toch maar weer, en hoe je loopt of hoe vlug je loopt speelt geen rol, je loopt! en de volgende keer geniet je weer :-)

Gepost door: Chris | 17-06-10

Hey, toevallig op jouw blog terecht gekomen. Ik was ook in Minderhout en heb 15 km gelopen. Noodgedwongen loop ik de laatste tijd ook veel kortere afstanden met inderdaad ook vaak een te snelle start zodat ik de hele wedstrijd in het rood loop (en met een slecht gevoel.

Gepost door: Karel | 24-06-10

De commentaren zijn gesloten.