14-01-10

't Is koud!

Ik schrik er van als ik zie dat het alweer 10 dagen geleden is dat ik iets geschreven heb. Wat gaat de tijd snel.

De eerste dinsdagtraining van 2010 werd afgesloten met een knapperend vuur in de open haard van ons clublokaal, jenevertjes allerhande, en chipkes en nootjes. En het goede gezelschap van mijn matekes. Van het snoepgoed ben ik kunnen afblijven. Van mijn matekes ook J, maar van de jeneverkes niet. Zo op een doordeweekse avond moet je niet overdrijven, de volgende ochtend is het namelijk gewoon werkendag. Maar iets mag het hebben, hé?

Ik moet verdorie al in Sporttracks gaan kijken wanneer ik vorige week gelopen heb, de leeftijd begint echt zijn sporen na te laten. Mijn Alzheimer neemt gestaag uitbreiding, pfff. Of ik zal het anders formuleren: ik ben ondertussen al zó vaak gaan lopen dat ik de trainingen niet meer uit elkaar kan houden. Klinkt al beter, hé? En is eigenlijk niet gelogen want:

jan2010

Elke vetgedrukte datum is een looptraining. Zo heb ik deze maand alweer 84 km in de beentjes zitten. Daar is bibi redelijk content mee. Zeker als ik dat pokkeweer in acht neem.

Vorige vrijdag hadden onze trainers één baan op de piste vrijgemaakt. Daar kon je perfect op lopen, zelfs al was het toen berekoud door de snijdende wind. Zondag ben ik in mijn eentje 16 km gaan lopen en omdat het BK Veldrijden aan de gang was in de buurt van mijn vaste zondagsrondje, ben ik maar uitgeweken naar mijn vaste rondje van jaren terug: het park van Oostmalle. Dat is een 4 km van mijn huis, en in het park zelf doe ik toerkes van 1,7 km. Het voordeel van dat parcours is dat elke keer ik op het punt kom waar ik moet beslissen om huiswaarts te keren of er nog een toerke bij aan te breien, ik al gemakkelijk denk: och kom, nog één toerke en dan is het genoeg. En 10 minuten later denk ik weer: allé, nog eentje. Om het af te leren. En dan, als je beslist dat het echt goed is geweest, krijg je er als bonus nog 4 km bovenop. Je moet immers nog naar huis lopen. En zo rijg je de kilometers aan elkaar zonder dat je het beseft.

Rob Veer heeft het schema een ietsiepietsie pittiger gemaakt: ik mag af en toe al eens versnellen tijdens de LSD. Dus dat heb ik zondag met plezier gedaan.  Zaterdagavond had Carel van de Runner’s mij nog gebeld voor een interview. Over het gewicht kon ik kort zijn: een ramp na de feestdagen. Maar wat mijn trainingen betreft ben ik wel tevreden: de sneeuw heeft mij geen enkele training doen overslaan.

Gisteren en eergisteren was het nochtans het moeilijkst lopen van alle afgelopen weken, vond ik. Echte ijzel op de weg. Gisteren was zelfs de piste terug helemaal ondergesneeuwd. Ik snapte er niks van. Vrijdag was één baan helemaal proper, en gisteren lag daar opnieuw zo’n dik pak op, dat het letterlijk ploeteren was. Het leverde me wel een compliment van de trainer op: “Aha, nu heft Sandy haar knieën wel hoog genoeg op, sé!” Ik moest wel, of anders lag ik op mijn snufferd. Nog een paar weken sneeuwtraining en mijn “techniek” gaat met sprongen vooruit J.

Nee, eerlijk gezegd, ik heb het hélemaal gehad met dit weer. Kan je je voorstellen: een blik naar buiten en je ziet bloemetjes in alle mogelijke kleuren, helder groen gras, de kinderen die in de zandbak een kasteel aan het bouwen zijn. Je doet de vliegendeur open en stapt naar buiten, je zet jezelf op een terrasstoel, de zonnetent tempert de felle zonnestralen, je voelt een warme bries over je blote armen strijken, je doet je sandalen uit en legt je blote voeten op een andere stoel te rusten. Je sluit je ogen. In de verte hoor je het zomerse geluid van een buur die zijn gras aan het afrijden is, wat dichterbij geniet je van het gezang van de vogeltjes die er lustig op los kwetteren, en je maakt plannen voor een gezellige barbecue het komende weekend.

Niet slecht, hé? Ik vrees dat ik toch nog eventjes geduld zal mogen oefenen voor het zo ver is.

Maar hoop doet leven. Ooit wordt het echt wel lente.

Ondertussen probeer ik mijn handjes warm te houden. Mark had me aangeraden mijn handen met een vettige zalf in te smeren voor ze in mijn handschoenen te steken. Door het feit dat je zo je poriën sluit, zou de koude minder vat hebben op je huid. Dat heb ik dinsdag geprobeerd, en het eerste half uur dacht ik echt dat ik de oplossing had gevonden. Maar de laatste 10 minuten van de training waren de ergste van deze winter. Ik had zo’n zeer aan mijn vingers. Echt zeer. May en Nancy wilden mijn vingers warm wrijven, maar ook dat deed zeer. Dju toch.  Wat ook helpt, is snel lopen. Als het tempo hoog genoeg is, blijf ik de kou ook de baas, maar dat kan natuurlijk niet elke training.

Soit, als het binnen 6 maanden 30° is, denk ik vast met heimwee terug aan de wintertijd toen ik elk vetrolletje kon verstoppen in een dikke trui, toen een interval enkel een warm gevoel gaf in plaats van een bonzend hoofd, toen ik een douche kon pakken en mezelf kon afdrogen zonder direct terug nat te zijn van het zweet, toen ik ’s nacht lekker diep in de lakens kon wegkruipen in plaats van puffend te wachten op verkoeling….

Als we kunnen zagen, leven we, hé ;-)

20:11 Gepost door Sandy in Training | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

steek een beetje sneeuw in de frigo; ideale verkoeling binnen dit en 6 maand ;-)

Tot binnen 2 weken in Lier?

Gepost door: geert | 14-01-10

Yeps van de zomer geen vetrolletjes meer. En die jeneverkes lekker hè!!

Gepost door: Tiny | 14-01-10

ik loop toch liever in de winter eerlijk gezegd. ik heb het gauw te warm als ik loop. toegegeven, die sneeuw is er te veel aan. maar goed fris, dat loopt toch het best :-)

ah ga jij lopen in lier?

Gepost door: Jess | 15-01-10

Pff, alle weer is goed voor mij, maar die sneeuw blijft veeel te lang liggen, als dat nu een paar dagen is dan is dat leuk want dan doe je ééns een duurloopje op je dooie gemakje en geniet je van het uitzicht, maar nu versnellingen enzo doen is echt geen pretje, maar we houden toch vol hé!! Kijk al uit naar de volgende runners hoor, leuk als er een bekende en een stadsgenoot in staat!

Gepost door: Wendy | 15-01-10

Lier Tot volgende week in Lier?

Gepost door: Geert | 17-01-10

Lekker blijven trainen en vooral ervan genieten !!

Gepost door: Bjorn Paree | 22-01-10

De commentaren zijn gesloten.