16-12-09

Koude handen

Ai. Ai. Ai. Ai. Ai. Die vingers toch. Ondanks dikke (loop)handschoenen. Ondanks een hoger tempo.

Ik vreesde gisteren op een gegeven moment dat mijn duim en mijn pink van mijn linkerhand er zouden gaan afvriezen. Zo’ne kou, jong. Ik heb mijn vingers dan uit de vingers van mijn handschoen getrokken en vuisten gemaakt in mijn handschoen. Het hielp om het afvriezen te voorkomen, maar warm werden ze niet. 
Wat is dat toch met die bloedsomloop van mij? Pompt mijn hart niet genoeg om het bloed tot in mijn vingers te krijgen? Na het lopen wordt het nog erger. Als ik dan niet onmiddellijk in een douche kan stappen, trekt het bloed helemáál weg uit mijn vingers. Syndroom van Reynaud, of zoiets. Dan worden mijn vingers helemaal wit en voos. Alle gevoel weg.

reynaud

 Dit is geen foto van mijn hand, maar zo ziet het er ECHT uit

Zo heb ik gisteren mijn haren gewassen en voelde ik aan mijn hoofd wel dat er handen zaten te frunniken. En aan mijn vingers voelde ik de aanraking met mijn hoofd wel, maar toch voelde ik niet wat ik aan het doen was. Snapt ge’t nog?  In de douche was op een gegeven moment elke vinger ontdooit, behalve mijn pink. Mijn handen zagen roze/rood met uitzondering van een spierwitte dode pink. Vies zicht maar ook wel grappig. Ik riep ons mannen er bij om het te tonen. “Wa’s da?!” “Jakkes!” en zo meer J

En ondanks de vrieskou had ik geen koude oren. Vorig jaar toen het -16° vroor, wel, TOEN heb ik een buff op mijn hoofd gezet tijdens het lopen, maar anders is dat niet nodig. En ik loop altijd met een staartje, dus de oren zijn helemaal bloot. Daar marcheert de bloedsomloop blijkbaar wel.

Vorige maand stond in de Runner’s een artikel over loopwanten. Misschien moet ik mij die eens aanschaffen. Dan zitten blijven alle vingers tesamen, zou kunnen dat dat helpt.


Om in schoonheid af te sluiten, wijs ik graag op de uitdrukking: “koude handen, warm hart” ;-)

warm hart

22:13 Gepost door Sandy in Training | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Dan heb ik waarschijnlijk ook een warm hart. Ook ik heb altijd koude handen. Wanten is een goed alternatief.

Gepost door: Tiny | 16-12-09

Zoals ik vorig jaar al eens opmerkte is het hier hetzelfde. Veel is er vrees ik niet aan te doen buiten warme wanten dragen. Bij mij doet het zich vooral voor net als ik thuiskom en mijn natte kleren ervoor zorgen dat ik het koud krijg. Je bloed trekt weg naar de vitale organen en de kleine haarvaatjes in de vingers krijgen geen bloed meer...

Gepost door: Spencerwoman | 17-12-09

same here ik heb gisteren een kwartier nodig gehad om met 'dode vingers' m'n sleutels uit de achterzak van m'n loopbroek te vissen ... 't zal weeral een zicht geweest zijn ;-)
Heb dit probleem pas sinds vorige winter, daarvoor nooit enige last van gehad ... raar hé??

Gepost door: geert | 17-12-09

Brr, ziet er inderdaad vrij eng uit, maar het is een deeltje van Sandy hé ;-). Loop met 2 paar handschoenen over elkaar en heb dan geen last van koude handen, met 1 paar heb ik het ook zitten.

Gepost door: Wendy | 17-12-09

Het klopt! Ik ben een arrogante zak, super-egoïst en een vrek zonder vrienden, maar heb inderdaad nooit last van koude handen! Het klopt!!

Gepost door: Bart | 17-12-09

De commentaren zijn gesloten.